SOALAN LAZIM TEMUDUGA

SOALAN DAN JAWAPAN TEMUDUGA
Menghadiri temu duga adalah sesuatu perkara yang selalu memberi tekanan kepada anda. Betul tak? Walaupun anda telah mengadiri banyak temuduga namun perasaan tertekan itu masih ada lagi dalam diri anda. Jadi langkah yang terbaik untuk mengelakan perkara ini adalah dengan melakukan PERSEDIAAN (Preparations) contohnya mengkaji soalan-soalan yang lazim yang akan ditanya oleh penemuduga serta jawapan yang bertepatan dengan soalan yang ditanya.
Kadang-kadang penemuduga hanya ingin melihat keyakinanan diri anda apabila bercakap didepan mereka walaupun jawapan yang anda bagi tidak begitu tepat. Petua dia, jangan tak jawab soalan. Bercakap dengan jelas, yakin pada diri sendiri. Jangan hanya mendiamkan diri. Nahas ko beb hehe.
Selain itu anda juga harus menyelidik latar belakang kerja yang anda nak pilih, company yang anda nak pilih. Dengan itu anda mempunyai kelebihan dalam menjawab soalan yang ditanya nanti. Berikut adalah beberapa soalan yang famous yang selalu ditanya oleh penemuduga, yang saya pecahkan kepada beberapa bahagian:

1) SEJARAH PEKERJAAN ANDA SEBELUM INI.
Soalan:  Namakan kompeni , jawantan, tarikh masuk dan tarikh berhenti, dan berapa gaji ANDA semasa berkhidmat ditempat kerja yang sebelum ini?
Penerangan:      Anda mungkin terkejut dengan soalan sedemikian. Walaupun soalanya senang tapi boleh mendatangkan masalah juga kalau anda tak boleh jawap dengan betul. Jadi ingat balik semua perkara tersebut dan terangkan secara terperinci seperti yang terdapat pada resume yang anda hantar kepada mereka. Salah Satu cara yang paling mudah adalah sediakan satu nota tetang perkara diatas kemudian kalau boleh hafal dan bawa semasa hari temuduga.

Soalan: Apakah tanggungjawab anda ditempat kerja sebelum ini?
Penerangan:Dalam menjawab soalan ini, anda hendaklah menerangkanya secara khusus tentang apa yang telah anda lakukan sebelum ini dan kaitkan dengan pekerjaan yang anda inginkan sekarang. Apa yang penting disini adalah anda perlu menerangkanya dengan jujur. Jangan menipu. Jangan memandai nak menceritakan tanggungjawab yang padahal anda tak buat.Penemuduga pun tahu raiak muka kita kalau kita tipu. Lagi nahas kalau pihak pengurusan menyelidik latar belakang anda di tempat kerja anda sebelum ini.

Soalan: Apakah cabaran utama yang pernah anda hadapi dan bagaimana anda mengendalikan masalah tersebut?
Penerangan:Apabila anda ditanya soalan temuduga kerja seperti ini "Bagaimana anda menangani cabaran?" pastikan menyertakan contoh-contoh khusus tentang bagaimana anda mengendalikan situasi yang sukar yang pernah anda alami. Bincangkan bagaimana anda membuat penyelidikan tentang masalah tersebut dan cadangan anda untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Soalan: Apakah yang telah anda pelajari daripada kesilapan anda telah lakukan sebelum ini?
Penerangan: Apabila anda menjawab soalan ini, pastikan anda menukarkan perkara yang negatif kepada perkara yang positif. Contohnya seperti berikut:
#Salah satu perkara penting yang menjadi pengajaran kepada kerjaya dan diri saya ialah Kegigihan. Tidak mudah berputus asa kerana mungkin ada jalan penyelesaian yang mudah yang kita tidak sedar perkara tersebut boleh menyelesaikan masalah kita.
#Saya telah belajar untuk memberikan peluang yang kedua kepada setiap orang, kerana tanggapan pertama kita sering menyebabkan kekeliruan dan tidak tahu perkara yang sebenar yang terjadi.
#saya selalu membuat kerja last minute. Ianya amat menyusahkan daripada membuat kerja dan siap lebih awal daripada dew date.

Soalan   :Apakah yang anda suka dan tidak suka berkerja ditempat lama anda terdahulu?
Penerangan: Apabila anda ditanya dengan soalan “apa yang tidak suka tentang pekerjaan anda sebelum ini, anda jangan terlalu memberi tanggapan yang negatif terhadap perkerjaan anda sebelum ini. Sebabnya ialah mungkin penemuduga beranggapan bahawa anda akan bercakap negatif tentang pekerjaan baru atau syarikat apabila anda sudah bersedia untuk berkerja atau dipilih nanti(jika anda mendapat mendapat pekerjaan yang ditemuduga). Sebaliknya anda perlu bercakap tentang diri sendiri dan memberitahu tentang apa yang anda ingin sumbangkan kepada pekerjaan yang baru. Contoh jawapan dia seperti berikut:
#Saya seronok bekerja ditempat lama bersama-sama dengan rakan-rakan setugas yang saya yang lain. Suasana kerja yang tidak tegang memnyebabkan saya seronok untuk pergi kerja setiap hari. Saya mendapat kepuasan bekerja di tempat kerja lama saya.
#Salah satu sebab saya meninggalkan tempat kerja lama saya ialah kerana ianaya tidak mempunyai banyak cabaran serta mudah untuk saya selesaikan. Saya inginkan cabaran yang lebih daripada itu.
#Saya rasa saya sudah memberi komitmen yang lebih ditempat kerja lama saya, malangnya sejak beberapa tahun saya bekerja disana, masih lagi memegang jawatan yang sama dalam erti kata lain tak naik pangkat.
#Saya rasa kepakaran saya tidak sesuai ditempat kerja lama saya, akan tetapi saya menghargai jasa yang telah saya sumbangkan kepada tempat kerja lama saya.

Soalan   :Pernakah anda bekerja dengan rakan setugas yang anda benci? Jika pernah, bagaimana mana anda uruskan perkara tersebut.
Penerangan :Ya saya pernah bekerja dengan orang sedemikian. Walaubagaimanapun apabila saya melihat dia fokus terhadap kerja dan tahu mencari jalan penyelesaian kepada sesuatu masalah, saya menghargai apa yang telah dia buat. Kemudian perlahan-lahan perasaan benci saya bertukar menjadi suka walaupun kami tidak berkawan.

Soalan   :Kenapa anda berhenti bekerja ditempat kerja lama anda?
Penerangan:Soalan ini melibatkan dua perkara utama. Pertama jika anda berhenti kerja kerana kerelaan anda sendiri dan yang kedua ialah kerana anda dipecat.
Jika anda berhenti secara suka rela. Jawapan dia seperti berikut:
#Saya berasa bosan bekerja di tempat lama saya kerana kurang cabaran dan tidak bersesuaian dengan bakat yang saya miliki. Saya ingin merasakan kenikmatan berkerja dan saya tidak mahu berkerja secara tidak ikhlas disebabkan faktor saya tidak mempunyai bakat dalam bidang pekerjaan yang saya ceburi. Jadi ianya perkara yang sia-sia sahaja dan berkemungkinan besar mengambil masa yang lama untuk mengecapi kejayaan serta naik pangkat.

SOALAN TEMUDUGA MENGENAI DIRI ANDA
Selain daripada soalan tentang pekerjaan lama anda juga akan ditemuduga berkenaan dengan personaliti anda sendiri. Bagaimana tingkahlaku anda bekerja selama ini. Berikut ada beberapa soalan yang agak famous yang ditanya oleh penemuduga.

Soalan:Apakah kelemahan yang ketara dalam diri kamu?
Penerangan:Apabila anda ditanya dengan soalan sebegini, anda jangan terlalu mendedahkan kelemahan anda yang ketara. Seperti yang saya bagi tahu sebelum ini iaitu cuba tukarkan perkara yang negative kepada positif.Contohnya seperti berikut:
Apabila saya diberi satu tugas, saya akan siapkannya lebih awal daripada jadual yang sepatutnya kerana saya banyak mengambil ikhtibar daripada buat kerja last minute yang sangat menyakitkan.
#Saya sangat mementingkan kersempurnaan dalam kerja yang saya lakukan. Oleh yang demikian saya akan menyemak kerja saya berkali-kali sehingga saya betul-betul puas hati dengan apa yang saya lakukan.

Soalan   :Apakah kekuatan yang ketara dalam diri kamu?
Penerangan :Mungkin soalan ini sangat mudah untuk anda jawab. Cara yang terbaik untuk menjawab soalan ini ialah dengan menerangkan kemahiran dan pengalaman kamu yang berkerja ditempat lain sebelum ini dan kaitkan dengan kerja yang anda pohon sekarang.Contohnya adalah seperti berikut:
#Saya telah mencapai matlamat jualan syarikat setiap tahun dan saya telah diberi bonus diatas pencapaian saya tersebut.
#Saya mahir mengurus masa saya dengan baik, cekap dan teratur sekaligus memudahkan saya untuk memberi tumpuan kepada tugasan yang seterusnya.
#Saya mampu mencari jalan penyelesaian kepada setiap masalah yang sukar kerana saya tahu setiap masalah itu ada cara penyelesaianya yang tersendiri.

Soalan   :Bagaimana kekuatan yang ada pada diri anda boleh membantu anda dalam pekerjaan yang anda ceburi?
Penerangan :Soalan ini adalah soalan susulan daripada asas kekuatan anda tadi. Anda perlu huraikan bagaimana keupayaan tersebut membantu anda dalam berkerja. Jawapan ringkas yang saya syorkan adalah seperti berikut.
#Keupayaan saya yang paling ketara adalah boleh bekerja dengan pelbagai individu yang berbeza agama, bangsa dan budaya. Saya seronok bekerja dengan semua orang yang saya jumpa dan dalam masa yang sama saya akan merapatkan hubungan dengan mereka sekaligus memudahkan saya untuk menguruskan kerja secara berpasukan.
#Saya sentiasa fokus terhadap kerja yang saya lakukan. Saya tidak mencampuradukan kerja dengan masalah personal saya ketika ditempat kerja. Oleh hal yang demikian saya mampu memberi komitmen yang tinggi terhadap kerja saya walaupun sibuk.
#Walaupun saya sibuk dengan pelbagai tugas akan tetapi saya akan sentiasa memastikan kerja yang saya lakukan mengikut dew date yang telah ditetapkan atau sebelum tarikh akhir tugasan diserahkan.

Soalan :Ceritakan seba sedikit tentang latar belakang anda?
Penerangan:Dalam menjawab soalan ini anda harus member jawapan berkenaan dengan jawatan, suasana kerja dan budaya kerja anda sebelum ini. Contohnya seperti berikut:
#Saya enjoy bekerja dan bermesyuarat dengan semua orang dan sentiasa fokus terhadap kerja saya.
#Saya seorang yang berfikiran kreatif. Saya sentiasa mencari jalan penyelesaian yang terbaik untuk setiap masalah yang saya hadapi terutamanya dalam tugasan yang amanahkan kepada saya.
#Saya cekap dalam melakukan tugasan dan membuatkan saya lebih proaktif dalam semua melaksanakan tugasan.

Soalan: :Cuba ceritakan cara kerja anda?
Anda perlu member jawapan yang berpadanan dengan kerja yang anda temuduga sekarang.Berikut adalah cadangan jawapanya:
#Saya sangat fokus, konsisten dan berkemampuan untuk berkerja dengan lebih cepat dan efisen.
#Saya sentiasa menyemak kerja saya supaya kerja saya lakukan itu betul-betul berkualiti untuk kebaikan kepada syarikat saya.
#Saya membuat kerja dengan terancang supaya saya boleh member tumpuan kepada kerja yang seterusnya.
#Saya sentiasa berbincang dengan rakan sekerja yang lain dalam melaksanakan tugasan yang diberi supaya lebih cekap dan efisen.

Soalan:Bagaimana cara anda menangani tekanan kerja?
Penerangan:Dalam soalan ini anda perlu menceritakan pengalaman anda apabila mengalami tekanan. Contoh jawapan mudah adalah seperti berikut:
#Tekanan adalah penting kepada saya kerana dengan adanya tekanan saya boleh melakukan tugasan dengan lebih baik. Cara yang sesuai untuk saya mengimbangi tekanan adalah dengan cara mengasingkan tekanan yang baik dan tekanan yang buruk. Saya perlukan tekanan yang baik untuk kekal bermotivasi dan produktif.
#Saya bertindak berdasarkan Situasi dan bukanya tekanan kerana saya tidak mahu memikirkan tekanan yang menyebabkan prestasi kerja saya menurun.
#Saya bukanlah seorang yang sukar berkerja apabila dalam tekanan. Saya sentiasa fokus dan berusaha untuk menyiapkan kerja saya.

Soalan:Apakah perkara yang dapat memberikan anda motivasi dalam bekerja?
Penerangan:Contoh jawapan adalah seperti berikut:
#Saya adalah seorang yang bertanggungjawab terhadap kerja dan saya akan memastikan kualiti kerja saya sentiasa terbaik bersama-sama rakan sekerja yang lain. Saya melatih diri saya sendiri untuk bekerja dan siap tepat pada masanya untuk mendapatkan prestasi kerja yang terbaik.
#Saya sentiasa ingin melakukan kerja dengan baik walau apa jua jawatan yang saya sandang. Saya sentiasa ingin cemerlang dalam kerja yang saya buat supaya ianya member kepuasan peribadi saya dan juga majikan saya khususnya.

55 comments:

 1. ye,
  Semua jawapan yang diberikan perlu dijawab dengan jawapan ke arah 'bagaimana kita dapat membantu organisasi / apa kelebihan kita untuk majikan'
  Jika kita fikirkan jawapan ke arah itu, kita pasti berjaya!

  Sekian,

  Bukhari Ryo
  http://www.temuduga.com.my/

  ReplyDelete
 2. Bila saya memberi jawaban si penemuduga biasanya tidak memberi respon malah ada yg sinis . Ini saolah- olah memberi isyarat 'kau gagal' atau itu bukan jawaban yg dia hendak..

  ReplyDelete
 3. Gagal lagi...frustrated ! ✗ dpt soalan dgn baik walau soalan mudah. Smuanya disebabkn prasaan gugup, gementar yg mbuatkan smua yg di ad dlm kepala hilang....blur...blank!

  ReplyDelete
 4. perkongsian yang menarik,,izin share ye admin :) tq

  ReplyDelete
 5. mn lbh baik,jawap dlm bm @ bi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau nak apply kerja dgn sykt swasta lebih baik guna BI berbanding dengan kerja kerajaan yg lebih kepada penggunaan BM yg betul..best on my experience..:-) gd luck!!

   Delete
 6. Penggunaan BI sy xbrape bagus sgt tp nk menghadiri temuduga syrt swasta. Lebih baik sy guna BM or BI?

  ReplyDelete
  Replies
  1. seperti yang saya katakan, sykt swasta amat pentingkan BI even kita punya grammar tunggang langgang. Kemahiran dan pengalaman bekerja juga amat dititik beratkan jika dibandingkan dengan kerja kerajaan.

   Delete
 7. Kalau pengalaman kerja sebelum ni tak sama dengan jawatan yg dipohon, macam mana ye admin?.

  ReplyDelete
 8. Perkongsian yang amat bermakna ^_^ terima kasih admin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum,admin saya nak tanya kalau masa IV ditanya soalan "apa yang awak rasa saya patut bagi rm1500"

   Delete
 9. Penggunaan BI sy xbrape bagus sgt tp nk menghadiri temuduga syrt swasta. Lebih baik sy guna BM or BI?

  ReplyDelete
  Replies
  1. bagi sykt swasta, mereka amat mementingkan kemahiran berbahasa inggeris selain daripada pengalaman bekerja yang kita ada, sebab kebanyakan urusan harian mereka banyak menggunakan BI. Walaupun grammar tunggang langgang akan tetapi mereka tetap mahukan BI sebagai bahasa utama mereka.

   Delete
 10. KESEMUA SOALAN TU MENCABAR MINDA.KENA PREPARE DARI AWAL JAWAPAN NI.HEHE

  ReplyDelete
 11. Yupp!!!..kene prepare awal..kadang2 benda2 yg tak berkaitan dgn interview pun dia tanya..test kita punya general knowledge..

  ReplyDelete
 12. Klu swasta rasanya BI amat dititikberat. Dlm temuduga kerajaan perlu gunakan bahasa malaysia sebaiknya dan jgn sesekali dicampur bahasa pasar@ slanga negeri..itu bdasar pengalaman sy sndiri..

  ReplyDelete
 13. Isi yg sangat banyak membantu! Saya suka. Saya ingin bertanya..
  Sekiranya pengalaman saya tidak berkaitan dgn kerja yg saya mohon, bagaimana ya?
  Atau jawap sahaja dengan jawapan yg positif dan jawap penuh keyakinan?
  Lagi satu, sekiranya tidak dapat jawatan itu, bolehkah kita bertanya mengapa kita tidak berjaya kepada individu yg menyoal kita?
  Terima kasih.

  ReplyDelete
 14. lusa dh nk interviewer..mcm mana ne?? gementer laa!

  ReplyDelete

 15. Panduan Lengkap Temuduga

  Rahsia Bagaimana Untuk Lulus Temuduga Kerjaya Impian Anda. Sesuai untuk temuduga kerajaan dan swasta.

  Jom klik url atau copy link ini http://www.ashadee.net/go/51193/ctmarnal untuk dapatkan panduan temuduga.

  ReplyDelete

 16. Panduan Lengkap Temuduga

  Rahsia Bagaimana Untuk Lulus Temuduga Kerjaya Impian Anda. Sesuai untuk temuduga kerajaan dan swasta.

  Jom klik url atau copy link ini http://www.ashadee.net/go/51193/ctmarnal untuk dapatkan panduan temuduga.

  ReplyDelete
 17. kalau about dgn polis ..pihak polis selalu tanya about apa??minta pdpt admin

  ReplyDelete
 18. Good tips. thanks a lot ya.. for those and for me yang nak intervew tu.. i wish Ganbatte kudasai minasan (All the best all). :)

  ReplyDelete
 19. Saya bakal menghadiri temuduga kenaikan pangkat sebagai pegawai keselamatan. Bolehkah berikan tips soalan2 yang kemungkinan ditanya oleh panel..tq.

  ReplyDelete
 20. Saya bakal menghadiri temuduga kenaikan pangkat sebagai pegawai keselamatan. Bolehkah berikan tips soalan2 yang kemungkinan ditanya oleh panel..tq.

  ReplyDelete
 21. Saya bakal menghadiri temuduga kenaikan pangkat sebagai pegawai keselamatan. Bolehkah berikan tips soalan2 yang kemungkinan ditanya oleh panel..tq.

  ReplyDelete
 22. hi admin. petikan di bawah:

  -------------------------
  #Salah satu sebab saya meninggalkan tempat kerja lama saya ialah kerana ianaya tidak mempunyai banyak cabaran serta mudah untuk saya selesaikan. Saya inginkan cabaran yang lebih daripada itu.
  #Saya rasa saya sudah memberi komitmen yang lebih ditempat kerja lama saya, malangnya sejak beberapa tahun saya bekerja disana, masih lagi memegang jawatan yang sama dalam erti kata lain tak naik pangkat.

  -------------------------

  Kalau guna tips di atas untuk jawap soalan memang akan merosakkan tanggapan si penemuduga punya...

  bunyi macam berlagak....

  ReplyDelete
 23. Boleh bagi tips tak kalau interview related HR? Sy sudah 2 kali interview dgn sykt swasta tp x berjaya. Sy fresh graduate (degree in HR). Jd sy amat memerlukan pengalaman interview. Kalau cakap dalam BI, x menjadi masalah. Cuma sy kurang tau cara menjawab tg betul.

  ReplyDelete
 24. Ape contoh soalan yang tidak sesuai diajukan kepada penemuduga?

  ReplyDelete
 25. Ehheheh risau pown ade nie..skrang sya tngh tunggu hari yg dnantikn 29 mei dpn..utk pngln kedua

  ReplyDelete
 26. berdebar plak hati ni bila baca soalan2 kat atas tu admin.. esok jumaat hari interviu saya. dub! dab!

  ReplyDelete
 27. Saya akan interview pada esok 21 nov 16. Berdebar jgak jantung ni... dap dup dap dup...

  ReplyDelete
 28. tq for sharing....this tuesday i have interview at private collage..pray for me..in english mybe....huhhhhh..

  ReplyDelete
 29. tq for information...gementar la admin nak interview syarikat petronas ni..ermmm...

  ReplyDelete
 30. PEMBANTU KIOSK di BANGI GATEWAY

  1.Perempuan
  2.Ada transport
  3.Boleh membaca.mengira.menulis dengan baik
  4.Fasih bertutur Bahasa Melayu(Bahasa English lebih diutamakan)
  5.Rajin.jujur.amanah.kemas.sopan
  6.Masa kerja 10pagi ke 10mlm( rehat 2jam mengikut kesesuaian)
  7.Mahir menggunakan komputer

  Tugas keja
  1.Iron
  2.Kemas stok/kiosk sapu mop lantai
  3. Promote barang
  4.Layan customer
  5.Edar flyers
  6.Urus barang poslaju
  7.Kira stok
  8.Urus kerja online di komputer

  GAJI RM1000-RM1200

  Berminat hubungi 0139201910

  ReplyDelete
 31. PEMBANTU KIOSK di BANGI GATEWAY

  1.Perempuan
  2.Ada transport
  3.Boleh membaca.mengira.menulis dengan baik
  4.Fasih bertutur Bahasa Melayu(Bahasa English lebih diutamakan)
  5.Rajin.jujur.amanah.kemas.sopan
  6.Masa kerja 10pagi ke 10mlm( rehat 2jam mengikut kesesuaian)
  7.Mahir menggunakan komputer

  Tugas keja
  1.Iron
  2.Kemas stok/kiosk sapu mop lantai
  3. Promote barang
  4.Layan customer
  5.Edar flyers
  6.Urus barang poslaju
  7.Kira stok
  8.Urus kerja online di komputer

  GAJI RM1000-RM1200

  Berminat hubungi 0139201910

  ReplyDelete
 32. Sy gugup ni..sebaba ada interview...

  ReplyDelete
 33. Kalau Dia Tanya soaln Macam ni "kau Nak hidup Kat sini berapa lama" Nak jawab apa bang

  ReplyDelete
 34. nervousnyaa , esok dah nak interview .

  ReplyDelete
  Replies
  1. good luck! jangan risau, dia x makan orang pon :P

   nak baca tips daripada Ketua Unit Sumber Manusia untuk
   lulus temuduga? >> https://tinyurl.com/y9owgyqb

   Delete
 35. Dalam banyak2 temuduga ada satu penemuduga tanya berkaitan kelemahan diri saya . So saya tipu kelemahan saya iaitu mudah lupa. Lepas saya cakap kelemahan tu penemuduga terus tarik muka. Padahal saya tipu je

  ReplyDelete
 36. Dalam banyak2 temuduga ada satu penemuduga tanya berkaitan kelemahan diri saya . So saya tipu kelemahan saya iaitu mudah lupa. Lepas saya cakap kelemahan tu penemuduga terus tarik muka. Padahal saya tipu je

  ReplyDelete
 37. terima kasih sebab berkongsi soalan2 lazim temuduga

  nak baca tips daripada Ketua Unit Sumber Manusia untuk
  lulus temuduga? >> https://tinyurl.com/y9owgyqb

  ReplyDelete
 38. BROKER TERPERCAYA
  TRADING ONLINE INDONESIA
  PILIHAN TRADER #1
  - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
  - Sistem Edukasi Professional
  - Trading di peralatan apa pun
  - Ada banyak alat analisis
  - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
  - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
  Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
  Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
  Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
  Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

  Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

  ReplyDelete
 39. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 40. Kalau kena tnya, mengapa pihak syarikat tersebut perlu menawarkan pekerjaan tersebut kpda anda. Mcm mna cara jawab yg paling slmat? Mhon pencrhan

  ReplyDelete